OUR THOUGHTS

Verlaagd BTW-tarief bij aankoop planten en bomen

[thb_image image=”857″]

Op 1 april 2019 wijzigt het btw-tarief op de aankoop van planten en bomen bij tuinaannemers. Brengt dit ook een voordeel voor de klant met zich mee?

Welke wijzigingen zijn er op komst?

Wie vanaf 1 april 2019 bloemen, bomen, heesters en planten aankoopt bij een tuinaannemer betaalt slechts 6% btw in plaats van het oorspronkelijke tarief van 21%.

 

Waarom een tariefwijziging?

De aankoop van planten en bomen viel al onder het btw-tarief van 6% indien ze verkocht werden door een sierteler. Indien diezelfde planten en bomen echter verkocht werden door een tuinaannemer, vielen ze onder het btw-tarief van 21%.

Dit leidde tot discriminatie, waarbij siertelers bevoordeeld werden ten opzichte van tuinaannemers. Door de gelijkstelling vanaf 1 april tussen sierteler en tuinaannemer betaalt de klant nu hetzelfde btw-percentage bij beide partijen.

 

De klant haalt hier voordeel uit.

Als de klant werken laat uitvoeren door een tuinaannemer, betaalt hij dus vanaf 1 april minder btw op de aankoop van bloemen, planten en bomen. Hij zal het verschil merken in de portemonnee.

 

Komt hier extra werk bij kijken voor de tuinaannemer?

De tuinaannemer zal nu inderdaad verkoopfacturen moeten opsplitsen in verkochte goederen aan 6% en verkochte goederen aan 21%. Het tarief van 21% blijft van toepassing op de gepresteerde werkuren.

 

De sierteler verliest zijn voordeel op btw-vlak.

Het – onterecht – voordeel dat de sierteler oorspronkelijk had ten opzichte van de tuinaannemer bij aankoop van die goederen valt dus weg.

 

Als u hierover nog vragen heeft, aarzel dan niet om contact op te nemen.

maart 2019