OUR THOUGHTS

Restaurantkosten

[thb_image image=”854″]

Zowat elke ondernemer komt in aanraking met restaurantkosten. Hoe gaat u hierbij best te werk?

Is er iets veranderd?

Er zijn geen wijzigingen in de betreffende wetgeving maar veel ondernemers hebben vragen hierrond.

 

Welke restaurantkosten kunnen ingebracht worden?

Een restaurantbezoek dient beroepsmatig te zijn om in aanmerking te komen als beroepskost. De overheid legt een wettelijke fiscale beperking op van 69%.

 

Wanneer spreekt men over beroepsmatig karakter?

Etentjes met klanten / leveranciers / prospecten / collega’s… zijn fiscaal aftrekbaar. Een etentje met de familie of de kinderen behoort tot de privésfeer.

 

Weekend?

Er is geen verbod op zakelijke diners tijdens het weekend. De praktijk leert echter dat etentjes tijdens het weekend door de fiscus als eerder verdacht worden aanzien. In elk geval (of het nu werkweek of weekend betreft) blijft het de verplichting van de ondernemer om het beroepsmatig karakter te kunnen aantonen.

 

Aantonen van het beroepsmatig karakter

Alle bewijsmiddelen zijn toegestaan om het beroepsmatig karakter te bewijzen. In de meeste gevallen aanvaardt de fiscale controle het ticketje wanneer de naam of het bedrijf en de reden van het diner bij het bonnetje wordt genoteerd.

 

De kostprijs van het restaurantbezoek

In principe mag de fiscus zich niet uitspreken over de hoogte van de restaurantfactuur. De fiscus mag enkel oordelen over het beroepsmatig karakter.

De fiscus mag wel oordelen over het overdreven karakter van de kost. “Overdreven karakter” is een subjectieve regel waarvoor geen objectieve maatstaf bestaat. Een duidelijk voorbeeld hiervan is een kleine ondernemer met 20.000 euro omzet die 8.000 euro restaurantkosten op een jaar inboekt. Een dergelijke zaak valt natuurlijk onmiddellijk door de mand.

 

De btw

De btw op restaurantkosten is niet recupereerbaar. De niet-aftrekbare btw wordt samen met het nettobedrag onder ‘beroepskosten’ geboekt.

 

Als u hierover nog vragen heeft, aarzel dan niet om contact op te nemen.

februari 2019