Vanaf 1 mei gaat het nieuwe Wetboek Vennootschappen en Verenigingen (WVV) van start. Wat verandert er voor uw onderneming?
The final four
Van de huidige 17 ondernemingsstructuren blijven er na de ingrijpende wetswijziging van 1 mei 2019 nog slechts vier vormen over: de Besloten vennootschap (BV), de Naamloze Vennootschap (NV), de Maatschap en de Coöperatieve Vennootschap (CV).
Opstarten van een onderneming zonder startkapitaal voor BV
De vereiste minimuminbreng voor een BVBA bedroeg vroeger 18.550 euro waarvan 6.200 euro volstort moest zijn. Nu mag de vervanger (de BV) opgestart worden zonder inbreng.
Zomaar starten zonder kapitaal?
Tegenover het wegvallen van de startkapitaalverplichting staan een aantal bijkomende aansprakelijkheden en verplichtingen.
Zo is er een strengere aansprakelijkheid indien de onderneming faalt. Bovendien wordt een uitgebreider financieel plan bij oprichting vereist, waaruit moet blijken dat de onderneming over een toereikend aanvangsvermogen beschikt.
Meervoudig stemrecht
Niet-beursgenoteerde bedrijven kunnen voortaan het meervoudig stemrecht invoeren. Dit is een interessante wijziging in geval van schenking van het bedrijf aan de kinderen. Zo kan een meerderheid van de aandelen worden weggeschonken terwijl de schenker (lees: de pater familias) toch de zeggenschap over het bedrijf behoudt.
Slechts één oprichter nodig voor een BV en NV
Naast de wijzigingen op het vlak van een financieel plan, de afschaffing van het startkapitaal en de strengere aansprakelijkheid is het zowel in de BV als in de NV mogelijk om een oprichting te doen met slechts één aandeelhouder. Al deze maatregelen zullen de stap naar het ondernemerschap stimuleren, zegt minister van justitie Koen Geens.
Wat met de statuten van bestaande vennootschappen?
Alle bestaande vennootschappen zijn verplicht om uiterlijk op 1 januari 2024 een bezoek aan de notaris te brengen en hun statuten te laten aanpassen aan het nieuwe wetboek.
Als u hierover nog vragen heeft, aarzel dan niet om contact op te nemen.
mei 2019